15 Mart 2010 Pazartesi

Tropheus Cinsiyet Ayrımı

Tropheus'larda cinsiyet ayrımı çok zordur özelikle yetişkin olana kadar. Cinsiyetler arasında sexual dimorphism' e uğramamış ender türlerden olduğu kısmen doğrudur. Cinsiyetleri ayırt etmeye yarayan bir kaç ince nokta var fakat çıplak göz ile kesin ayırt etmek zordur. çözüm için mücevher uzmanlarını kullandığı gözlük veya bu iş için yapılmış özel gözlükleri kullanarak, üreme organlarından cinsiyetin ayırt edilmesi en sağlık ve kesin yöntemdir.



Sexual Dimorphism; olmadığı söylense bile bir kaç istina dışında kaideyi bozmaz. Örnek vermek gerekirse Tropheus polli (Wimple Moorii veya Flag Moorii) cinsiyetler arasında açık farklılıklar gösterir. Erkekler gümüşi mavi renkler sergilerken dişi ve yavrular mavi zemin üzerinde gri çizgiler sergiler.

Venting; Gerçekten güvenir yollardan birisidir cinsiyet ayırt etmede, üreme organlarının incelenmesi cinsiyet hakkından kesinlik kazandırır. Bu uygulama eğer bir koloni oluşturup üretim yapılması düşünülüyor ise genç yaşta bu ayrımı yapmak isabetli olur. Aşağıdaki gözlük ve büyüteç türlerini kullanarak resimlerde olduğu gibi ayrımı netleştirme şansımız olur.


Fiziksel Görünüş; Tropheus'larda tecrübeniz artıkça cinsiyet ayrımı daha daha netleşecektir. Fakat fiziksel görünüşe bakmak kesinlikle %100 çözüm değildir.

- Kafa şekillerindeki farklılıklar, erkekler dişilere göre kalkık burna sahipken, dişiler daha yuvarlak, eğimli alt çene ve burun yapısına sahiptir. Üst soldaki resmi örnek verebiliriz.

- Keskin(koyu) renkler, erkekler özellikle cinsel olgunluğa eriştiklerinde gerçek renklerini sergilemeye başlarlar. Dişiler ve yavrular ise daha yumuşak(açık) renkler sahip olup bunu uzun süre devam ettirirler.

- Daha büyük boy, erkekler dişilere nazaran hızlı gelişip, gövde olarak daha iri olup ve yaş ilerledikçe uzun bir gövdeye sahip olurlar. Dişiler ise daha düzgün hatlara sahip olup erkeklerden ufaktır.

- Erkeklerin karın yüzgeçleri kısık olduklarında anal yüzgeçinin başlangıç noktasını 1-2mm gibi geçer iken bu dişilerde anal yüzgeçin başladığı yerde kalıyor veya anal yüzeçe 1-2mm uzak mesafede kalıyor.

Erkek Tropheus'lara baktığımızda dişi balığa göre daha hızlı bir gelişim gösteriyorlar, renkler daha çabuk ortaya çıkıyor, karın yüzgeçleri daha uzun, erkek balıklar üremede ilk adımı atanlar olurken, cinsiyeti ayırmada üreme organlarına büyüyeç ile bakmak kaydı ile de bu fark anlaşılabiliyor.

Dişilerde üreme organı ile anüs arasındaki mesafe daha uzun ve üreme organı anüsten büyük, dişilerin üreme organı erkeğe nazaran daha şişkin vaziyette görünür.

Ref:
http://cichlidae.com

http://www.fishhead.com/articles/ventsex.htm

Yazar: Tamer Ballıcalı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder